Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

GAZEUSE DRANKEN

betekenis & definitie

zijn al of niet suikerhoudende vloeistoffen waarin men, met behulp van zgn. impregneermachines, koolzuur heeft geperst. Het koolzuur vermengt zich met de vloeistof, zodat men een mousserende drank verkrijgt.

Het Franse woord „gazeux”, gasvormig, heeft in enigszins gewijzigde betekenis zijn naam aan deze categorie van dranken gegeven. Tot de gazeuse dranken behoren o.a. het zgn. 'spuitwater, limonades gemaakt van vruchtensappen of van essences en verder allerlei dergelijke dranken die als merk-artikelen der fabrikanten, van meer of minder betekenis zijn. Gazeuse dranken zijn alkoholvrij. Het is een der oorzaken waardoor zij, zowel in Nederland als elders, een buitengewoon grote consumptie hebben verworven.

De eisen waaraan gazeuse dranken moeten voldoen, wat betreft hun samenstelling en eventueel toegevoegde conserveermiddelen, zijn in Nederland geregeld in de Warenwet, door het Jam- en Limonade-Besluit. Daarin wordt o.a. bepaald dat limonade gazeuse behalve koolzuur, een suikergehalte van minstens 8 pct moet bevatten. Een onschadelijk schuimmiddel is toegestaan. Als conserveermiddel mag limonade gazeuse hoogstens 75 mg zwaveligzuur of benzoëzuur per kg bevatten.

< >