Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

DÉFILÉ

betekenis & definitie

(uit het Frans) heet in de krijgskunde een terrein, dat de ontwikkeling tot de gevechtsvorm niet toelaat, zodat de zich daarin bevindende strijdmacht tijdelijk min of meer tot weerloosheid is gedoemd. Het défilé kan zich uitstrekken over slechts geringe diepte, zoals bijv. een rivierovergang of over belangrijke uitgestrektheid, zoals bijv. de accessen door de brede Nederlandse inundatiën.

Het doorschrijden van een défilé brengt tijdens een opmars of aanval grote gevaren mede, omdat gelegenheid tot ontplooiing voor de doorschrijdende troepen ontbreekt en om deze reden zowel uit een oogpunt van actiemogelijkheid als uit een oogpunt van bescherming tegen luchtaanvallen en artillerieaanvallen de kwetsbaarheid aanzienlijk toeneemt.Het verdedigen van een défilé geschiedt door stelling nemen voor, op of achter het défilé. Stelling nemen voor het défilé schept de mogelijkheid het défilé voor eigen doeleinden (uitvallen of opnemen terugtrekkende troepen) te benutten, doch kost veel troepen. Stelling nemen op het défilé maakt in hoge mate gebruik van de gunstige verdedigingsmogelijkheden, welke een défilé biedt, zoals smal eigen front, natuurlijk beveiligende flanken, gemakkelijk aan te brengen hindernissen, kwetsbaar opmarsterrein voor de vijand. Stelling nemen achter het défilé laat alle moeilijkheden van het défilé als opmarsterrein aan de aanvaller.

Défilé heet ook de voorbijmars van de troepen langs de inspecteur, die de honneurs ontvangt, als slot van een parade. Oorspronkelijk bestemd om de manoeuvreervaardigheid in de formaties, die de troep ook op het slagveld had, te demonstreren, werd het in de loop van de tijden een zuiver militair vertoon. Men maakt tegenwoordig onderscheid tussen een défilé te voet, waarbij alle troepen in paradetenue zonder groot materiaal défileren en een défilé met de voertuigen, waarbij alle troepenonderdelen hun groot materiaal als personen- en vrachtauto’s, kanonnen, trekkers, vechtwagens, pantserwagens enz. medevoeren. In het laatste geval kunnen de troepen in paradetenue of in veldtenue zijn.

De commandant meldt zich bij de inspecteur en stelt zich nevens deze, om na afloop diens critiek en verdere orders te vernemen.

< >