Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

CHAUD-FROID

betekenis & definitie

is een voorgerecht van wild of gevogelte, dat warm wordt toebereid maar koud opgediend. De culinaire historicus Philéas Gilbert beweert, dat de chaud-froid het eerst werd gegeten in 1759 op het kasteel Montmorency, en zijn naam ontving van de maarschalk de Luxembourg.

Hij zou kort voor een groot diner te zijnen huize bij de koning ontboden zijn, en toen hij later hongerig thuiskwam bleek er niets meer te eten dan een koud geworden fricassé van kip in witte saus. Men diende hem dit op als „refroidi”, doch de maarschalk, wie het best smaakte, gaf het de naam ,,chaud-froid”. Sommigen beweren intussen dat, aangezien er in Pompeji een bronzen schaal werd opgegraven met resten vlees in gelei, die als opschrift droeg calidus-frigidus, het gerecht reeds bij de Romeinen bekend was.

< >