Wat is de betekenis van chaud-froid?

2025-07-14
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

chaud-froid

Reepje (= aiguillette) of stukje vis, vlees, wild, gevogelte of ei, bedekt met een pikante mousse en daarna overgoten met een z.g. ‘chaud-froidsaus’.

2025-07-14
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Chaud-froid

[Fr. = lett.: warm-koud] (cul.) stukjes gaar vlees, wild of gevogelte, bedekt met mousse (z.a.) en overgoten met een speciale saus (chaud-froidsaus).

2025-07-14
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Chaud-froid

warm gereed gemaakte schotel, vooral wild, die koud wordt gegeten,

2025-07-14
Frans woordenboek (FR-NL)

Dr. F.P.H. Prick van Wely (1952)

Chaud-froid

koude wildschotel.

2025-07-14
Kramers woordentolk

Jacon Kramers Jz (1948)

chaud-froid

(Fr.) m. warm gereedgemaakte schotel, die koud gegeten wordt.

2025-07-14
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

CHAUD-FROID

is een voorgerecht van wild of gevogelte, dat warm wordt toebereid maar koud opgediend. De culinaire historicus Philéas Gilbert beweert, dat de chaud-froid het eerst werd gegeten in 1759 op het kasteel Montmorency, en zijn naam ontving van de maarschalk de Luxembourg. Hij zou kort voor een groot diner te zijnen huize bij de koning ontboden z...

2025-07-14
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

chaud-froid

o. [Fr. warm koud] fijn wild, warm bereid, om koud in een gelee gegeten te worden: een van leeuweriken.

2025-07-14
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Chaud-froid

[Fr., warm-koud], m., een gerecht van stukjes gaar vlees, wild of gevogelte, bedekt met een mousse van lever of dergelijke en overgoten met een dikke bruine of witte saus. Ook kunnen in plaats van stukjes gaar vlees hele vogels op een sokkel van rijst of dergelijke als een chaud-froidschotel worden opgemaakt, en dan gegarneerd met kleinere chaud-fr...

Wil je toegang tot alle 9 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-14
De vreemde woorden

Fokko Bos (1914)

chaud-froid

chaud-froid - m., warm gereed gemaakte schotel, vooral wild,die koud wordt gegeten,