Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

BURET

betekenis & definitie

noemt men een cylindrische glazen buis (maathuis), welke van een verdeling, meestal in 0,1 ml (1 ml = 0,001 l is practisch gelijk te stellen aan 1 cm3), is voorzien, zodat daarmede metingen van het volume van vloeistoffen kunnen geschieden (volumetrische analyse). Behalve een nauwkeurige verdeling, bezit zulk een buret gewoonlijk ook een glazen kraan met fijne uitvloeiopening.

De gebruikelijke buret heeft een inhoud van 55 ml, er zijn echter ook microburetten voor het afmeten van zeer kleine hoeveelheden vloeistof met een veel kleinere inhoud en een fijnere verdeling.De buret wordt gebruikt bij de maatanalyse of titratiemethode in de quantitatieve analyse en is als zodanig onmisbaar in ieder laboratorium, zij het ook nog zo bescheiden van omvang. Daar de oppervlakte (meniscus) der vloeistof in de buret door de adhaesie aan het glas een gebogen vlak vormt, moet men telkens hetzelfde en bij voorkeur de meniscus aflezen. Dat punt vertoont zich het duidelijkst, wanneer men achter de buis een stuk papier houdt, waarvan het bovenste gedeelte wit en het onderste zwart gekleurd is. Bij sterk gekleurde oplossingen zoals van jodium en kaliumpermanganaat leest men de bovenzijde af.

De tegenwoordige buretten zijn een wijziging van de door Mohr het eerst ingevoerde buretten, die nog geen glazen kraan hadden, maar een uitloop, die door een dunne caoutchoucslang met knijpkraan naar willekeur geopend of gesloten kon worden. Deze zijn nog in gebruik, ook wel met een glazen kraal, voor loogoplossingen, waarbij een glazen kraan gemakkelijk gaat vast zitten bij lang staan. In plaats van het in de fig. voorgestelde afleespapier hebben vele buretten tegenwoordig een over haar gehele lengte ingebrande streep van blauw email; op de plaats van de meniscus verschijnt deze streep tot een spits saamgeknepen, waarvan de punt juist het laagste vlak van de meniscus aangeeft. Buretten moeten voor het gebruik eerst zorgvuldig geijkt worden, wat geschiedt door uitwegen, bijv. met kwikzilver, om te zien, of de opeenvolgende verdelingen inderdaad hetzelfde volume aangeven.

Bij zeer nauwkeurig werk moet nog rekening worden gehouden met de invloed van de temperatuur. Veel belangrijker evenwel is de noodzaak de buret volmaakt vetvrij te houden, opdat langs de wand geen druppels blijven hangen. Dit wordt bereikt door de buret voor het gebruik met een mengsel van kaliumbichromaat en sterk salpeterzuur (of zwavelzuur) enige tijd te laten staan of door uitspoelen met zeer verdund fluorwaterstofzuur. Ook mag de uitvloeisnelheid niet te hoog zijn, omdat anders de vloeistof, die aan de wand achter blijft, niet voldoende tijd heeft om na te vloeien (z maatanalyse).

PROF. DR J. A. A.

KETELAAR.

< >