Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Stéphanus

betekenis & definitie

Stéphanus, eigenlijk Etienne, is de naam van een geslacht van boekdrukkers en geleerden te Parijs. De merkwaardigste leden zijn:

Robertus Stéphanus, geboren te Parijs in 1503. Hij oefende zich in de kennis der oude talen en kwam in 1524 aan het hoofd eener boekdrukkerij, omstreeks het jaar 1500 door zijn vader Henri te Parijs gesticht. Hij bezorgde de uitgave van een aantal taalkundige werken en van onderscheidene Grieksche en Latijnsche geschriften, welke hij met voorredenen en kantteekeningen voorzag. Voorts drukte hij een Latijnschen bijbel (1532) en leverde onderscheidene uitgaven van het Nieuwe Testament. Wél benoemde koning François I hem tot „Typographus regius”, maar hij ontmoette tevens grooten tegenstand van de Sorbonne en van de geestelijkheid, zoodat hij in 1550 naar Genève verhuisde en de Hervormde leer omhelsde, waarna hij den 7den September 1559 overleed. Zijn uitmuntende „Thesaurus linguae latinae” verscheen in 1532 en later bij herhaling. Zijn stempel was een door eene slang omkronkelde olijftak met de spreuk: „Noli altum sapere, sed time”.

Charles Stéphanus, een broeder van den voorgaande, geboren in 1504. Hij studeerde in de geneeskunde, werd in 1550 eigenaar der drukkerij van zijn broeder, gaf o. a. een „Dictionnaire historique (1556 en later)” in het licht, en overleed in 1564.

Henricus Stéphanus, een zoon van den voorlaatste en geboren te Parijs in 1528. Hij onderscheidde zich door eene ongemeene weetgierigheid en een grooten reislust. Hij toefde tot tweemaal toe in Italië, — voorts in Engeland, Zwitserland, Duitschland, de Nederlanden, Hongarije en Frankrijk. Zijne werkzaamheid was verbazingwekkend. Niet alleen bezorgde hij in zijne drukkerij uitgaven van bijna alle merkwaardige Grieksche dicht- en prozawerken, maar trad ook op als een sierlijk schrijver in zijne moedertaal en leverde o. a.: „Apologie pour Herodote (1667)”, — en „Traité de la conformité de la langue française avec le grec (1568)”.

Eindelijk verscheen nog zijn beroemde: „Thesaurus linguae graecae (1572, 5 dln in folio; op nieuw bewerkt door Hase en Dindorf, 1829—1863; 9 dln)”, een werk, dat zelfs voor een lang menschenleven nog te groot schijnt, hoewel Stéphanus het binnen weinige jaren voltooide. Daarenboven was hij een hartstogtelijk ruiter: al zijne Latijnsche en Grieksche gedichten heeft hij onder het rijden opgeschreven. In 1557 Stichtte hij, ondersteund door Ulrich Fugger te Augsburg, eene eigene drukkerij te Parijs, welke hij in 1559 met die zijns vaders te Genève vereenigde. Gedurende eene reis werd hij ziek en overleed in 1598 in het hospitaal te Lyon.

Paulus Stéphanus, een zoon van den voorgaande en geboren in 1566. Hij werd in 1598 eigenaar van de drukkerij zijns vaders, leverde voortreffelijke uitgaven van Eurípides en Sóphocles, maar moest om staatkundige redenen in 1605 de wijk nemen naar Genève, waar hij in 1626 overleed.

Antonius Stéphanus, oudste zoon van den voorgaande en geboren in 1594. Sedert 1618 was hij werkzaam als boekdrukker te Parijs en zag zich in 1623 tot boekdrukker des Konings benoemd. Hij leverde de werken van Chrysostomus, de Septuagint enz., maar werd in het laatst van zijn leven blind en overleed in het Hôtel-Dieu te Parijs in 1674.