Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 08-08-2018

Hoorn

betekenis & definitie

Hoorn, een stadje in de Nederlandsche provincie Noord-Holland, en wél in het voormalig West-Friesland, ligt aan de Zuiderzee. Het is eene arrondissements- en kantonshoofdplaats en telt omstreeks 10000 inwoners. Er zijn druk-bezochte kaas- en veemarkten ; voorts vindt men er omstreeks 20 goud- en zilversmederijen, 14 zadelmakerijen, 13 tabakskerverijen, 7 wagenmakerijen, 5 kagchelmakerijen, 4 bokkingrookerpen, enz. Reeds in 1356 was Hoorn eene stad; in 1426 werd zij ommuurd en tot 3-maal toe uitgelegd.

Zij heeft tegelijk met het naburig Enkhuizen een tijd gekend, waarin zij bloeide door zeehandel en scheepvaart. De slag op de Zuiderzee in 1573 werd geleverd in het gezigt van Hoorn, en men wijst er het vertrek nog aan, waar de graaf van Bossu na dien slag werd gevangen gehouden. Op het stadhuis vindt men eene afbeelding van dat zeegevecht, alsmede den drinkbeker van van Bossu, — voorts de portretten van Michiel Adriaansz. de Ruyter en van Jan Pietersz. Koen, den stichter van Batavia. Laatstgenoemde is te Hoorn geboren, alsook de dappere admiraal Pieter Florisz, wiens wapenrusting er nog bewaard wordt, terwijl de fraaije graftombe, ter eere van dien held aldaar in de Groote Kerk verrezen, bij den brand van 1838 onherstelbaar beschadigd werd.

Het voormalige Statenhuis, waar thans de regtbank zitting houdt, is een fraai gebouw met beeldtenissen der vorsten van het Huis van Oranje. In 1799 viel Hoorn in de handen der Engelschen, maar werd na het gevecht bij Alkmaar ontruimd. Hare voormalige wallen zijn thans in wandelparken herschapen. Behalve andere inrigtingen van onderwijs bestaat er eene Latijnsche school.