Balling (Karl Joseph Napoleon), een beroemd scheikundige, werd geboren den 21sten April 1803 te Gabriëlshütte in Bohemen, waar zijn vader eene betrekking bekleedde bij de ijzerfabrieken van graaf Rottenhan. Hij bezocht in 1813 en vervolgens eene school te Praag, ontving na 1815 onderwijs op het slot Zbiron en begaf zich in 1820 naar de Polytechnische school te Praag. Toen hij van daar terugkwam, kreeg hij in November 1824 eerst voorloopig en daarna in April 1836 voor vast eene aanstelling aan de Polytechnische school en vervolgens eene hoogleeraarsbetrekking voor de scheikunde te Praag.
Zijn voornaamste werk is eene scheikundige beschouwing der gisting met toepassing op het maken van wijn, bier, brandewijn en gist — een boek, dat in 1865 zijne 3de uitgave beleefde. Daarenboven heeft hij den saccharometer (zie onder dat woord) ingevoerd en een groot aantal belangrijke artikels in tijdschriften geleverd.