Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Zout

betekenis & definitie

is een scheikundig zeer uitgebreid begrip. In engere betekenis onderscheidt men keukenzout en landbouwzouten, welke laatste tot de kunstmest behoren.

Alle mensen, alle levende wezens zelfs, gebruiken zout, zonder hetwelk dierlijk leven niet mogelijk is. Naar verluidt, gebruiken de Ova Herero’s in Zuid Afrika, evenmin als hun runderen, zout, maar waarschijnlijk is dit een gevolg van de zware nevels, die uit zee opstijgen en zoutdelen bevatten, waarvan deze mensen „profiteren”.Zout wordt op verschillende wijzen gewonnen. In sommige aardlagen komen belangrijke zoutafzettingen voor, die hun ontstaan aan een binnenzee te danken hebben. Onder den invloed van een subtropisch klimaat dampte het water in en bleef het zout achter, waarover later weer andere aardlagen zijn afgezet.

Veel zout wordt gewonnen, doordat men zeewater door de zonnewarmte laat verdampen, hetgeen natuurlijk alleen in warme landen geschieden kan. Bekend zijn bijv. de zoutpannen in Portugal en op Madoera.

In Oost-Nederland ligt (evenals op vele andere plaatsen op aarde) een belangrijk steen- en keukenzoutgebied op een diepte van ruim 300 meter. Samen zijn die gebieden ongeveer 12000 H.A. groot; in Gelderland zijn de lagen 150 meter dik en bij Haaksbergen in Överijsel slechts 25 meter. Er ligt daar niet minder dan 24 milliard ton zout en daar in Nederland per jaar

150.000 ton zout wordt verbruikt, zullen wij daaraan vooreerst wel genoeg hebben.

In 1919 begon de exploitatie der zoutmijnen te Boekelo. Door buizen wordt water naar beneden gebracht, het zout lost op en andere buizen brengen de pekel naar boven. Daar wordt het zout gekristalliseerd en gezuiverd.

De productie kan echter nog lang niet aan de behoefte voldoen; zij bedraagt n.l. ± 40% van het Nederlandse verbruik. De rest wordt uit het buitenland aangevoerd.