zijn beide onderdelen van de krijgskunde of krijgswetenschap; hun terrein is niet scherp gescheiden. Onder strategie verstaat men de kunst om alle hulpbronnen, waarover een oorlogvoerende partij beschikt, met zo groot mogelijk resultaat aan te wenden.
Zij heeft dus tot taak naar gelang van omstandigheden het algemeen doel der oorlogshandelingen te bepalen en de gezamenlijke krachten zodanig te leiden en te bewegen, dat het einddoel in den kortst mogelijken tijd en met de kleinste opofferingen bereikt wordt. Zij bepaalt, hoe de weermacht moet worden gegroepeerd en samengetrokken, waarheen en hoe zij verplaatst moet worden, waar en wanneer slag geleverd zal worden.
Het bestuderen dezer vraagstukken en het voorbereiden van hun oplossing en in het bizonder van het veldtochtplan in vredestijd, behoren mede tot de strategie. Als men het gehele militaire wezen met het menselijk lichaam vergelijkt, dan zou men kunnen zeggen, dat de strategie de hersenen zijn en de tactiek de vuist en de benen.
De „maag” van het leger, de voeding, legering en verpleging, liggen op het grensgebied.Strategie en tactiek staan niet los van elkander, zij vormen een geheel en moeten voortdurend rekening met elkander houden, want wie geen hand heeft, kan geen vuist maken. Een verkeerde tactische uitvoering kan de beste strategie doen falen en als het veldtochtplan niet deugt, kan de schitterendste gevechtkunst dit niet goed maken. Zeer oppervlakkig is de scheiding der werkzaamheden bij het leger zo geregeld, dat zowel in vredesals in oorlogstijd de strategie door den Generalen Staf wordt beoefend, terwijl de leiding der tactiek bij de troepen-officieren berust.
Strategische spoorwegen zijn spoorlijnen, die hoewel zij in vredestijd tot het gewone doel dienen, aangelegd en bestemd zijn, om bij het verplaatsen der strijdkrachten gebruikt te worden. Strategische punten zijn de punten, welke voor de strategie, voor de uitvoering van ’t veldtochtplan, de samenwerking der troepen enz. van belang zijn; bijv. vestingen en forten, knooppunten van spoorwegen, bruggen enz.