Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Steen

betekenis & definitie

Jan Havicksz. Steen (+/1626— 1679) is een onzer beroemdste i7de-eeuwse schilders.

Hij werd te Leiden geboren en heeft hoofdzakelijk ook in den Haag, Haarlem en Delft gewoond.Hij ging eerst in de leer bij Knupfer in Utrecht en bij.v. Ostade in Haarlem, ten slotte werkte hij op het atelier van van Goyen in den Haag, die zijn schoonvader werd. Hij behandelde verschillende, uiteenlopende onderwerpen: historiestukken, bijbelse voorstellingen en ook een paar portretten, maar zijn wereldberoemdheid dankt hij vooral aan zijn genrestukken, voorstellingen uit het dagelijks leven. De „huishouding van Jan Steen”, die hij in beeld bracht, is in ons land spreekwoordelijk geworden, maar hij toont vooral in deze stukken zulk een ongelooflijke opmerkingsgave, zulk een humoristischen, doordringenden kijk op de karakters der mensen, dat hij daardoor onder de grootste schilders van alle tijden mag worden gerekend.

Meer dan 600 stukken heeft Jan Steen geschilderd, die over de hele wereld verspreid zijn. Het bizondere van den schildertrant van Jan Steen en tevens de reden, waarom hij naast Rembrandt, Hals en zoveel anderen een aparte plaats inneemt, is de uiterst fijne, nauwkeurige en toch evenwichtige wijze, waarop hij zijn stukken tot in kleinigheden afwerkt. Het schilderij is één geheel, maar ieder onderdeel, een vaas, een tapijt, een hondje is een schilderijtje op zichzelf. Er bestaat wellicht geen schilder, die tegelijk zo groot en zo klein vermocht te zijn.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!