Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Puddingpoeder

betekenis & definitie

Puddingpoeder - Dit meelpraeparaat wordt apart in het Meelbesluit genoemd.

Puddingpoeder, sauspoeder, vlapoeder of banketbakkerspoeder wordt genoemd de waar, bestaande uit een mengsel van: bloem, griesmeel, zetmeel of een mengsel daarvan, vermengd met één of meer der volgende substanties: suiker, onschadelijk plantenzuur (citroenzuur, wijnsteenzuur) onschadelijke kleurstof, een onschadelijk bindmiddel (eigeel, gelatine), keukenzout, een aromatische stof (bijv. vanilline), cacao, koffie of vruchten. Bovendien mag in puddingpoeder ten hoogste 3 g van een onschadelijk rijsmiddel per 100 g van de waar gebruikt worden (zie Bakpoeder). Puddingpoeder moet verder aan eenige algemeene eischen voldoen. Vreemde bestanddeelen mogen er niet in worden aangetroffen. De meelsoort die voor de bereiding gediend heeft, moet voldoen aan de eischen, die voor die soort gelden en die bij de afzonderlijke desbetreffende artikelen vermeld staan. Puddingpoeder mag niet schimmelig, noch op een andere wijze bedorven of ontleed zijn.

Reuk, geur en smaak mogen niet abnormaal zijn. Schadelijke metalen, aluin, conserveeringsmiddelen en zoetstoffen mogen niet aanwezig Zijn. Puddingpoeder in verpakking, moet als zoodanig duidelijk aangeduid worden. Deze naam moet uit letters bestaan, die niet minder in het oog loopen of kleiner zijn dan eenig ander opschrift op de verpakking. In winkels waar puddingpoeder „los” verkocht wordt, moet deze aanduiding aangebracht zijn op bakken, voorraadflesschen enz. met hoofddrukletters van 2 cm hoogte en 2 mm lijndikte.