Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Gelatine

betekenis & definitie

Gelatine - Een zuiver soort lijm-eiwit, dat uit beenderen en huidafval bereid wordt. De fijnste soorten vinden toepassing in de fotografie (broomzilvergelatine). Een tweede kwaliteit wordt in de huishouding als bind- en srollingsmiddel gebruikt. Gelatine vormt met tal van stoffen een gelei (in consommé bijv. of in pudding), De soort, die in de huishouding gebruikt wordt, is als „blanke” en als „roode” gelatine (gekleurd met alkanna, de kleurstof uit de meekrap) in den handel.

De ruitvormige figuren, die vaak op de „blaadjes” zichtbaar zijn, blijken afkomstig te zijn van het grove kippengaas, waarop de taaie substantie gedroogd is. Een soortgelijk preparaat is de vischlijm. Dit is een dergelijk lijmeiwit, bereid uit de zwemblaas of uit de huid van sommige vischsoorten. Gewoonlijk is deze vischlijm zuiverder en in elk geval van veel zuiverder oorsprong dan gelatine. Uit Rusland komt veel van dit product, dat bereid wordt uit de zwemblaas van de steurvisschen. Dit eiwit wordt gebruikt voor het klaren van wijn (de eiwitten vormen met het looizuur van den wijn neerslagen, waardoor alle onreinheid mede uitgevlokt wordt).