Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Puddingsaus

betekenis & definitie

Puddingsaus - Dit product wordt in het Jam- en Limonadebesluit beschreven.

Het bestaat uit: suiker, citroen-, wijnsteen-, of melkzuur, waaraan toegevoegd mag worden: een onschadelijke kleurstof, een natuurlijke vruchtenessence zetmeelsiroop, een onschadelijk bindmiddel, vruchtensap, geheele of in stukken verdeelde vruchten, eibestanddeelen, eetbare oliën en/of vetten, plantendeelen, kruiden, specerijen of extracten van specerijen. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn. Puddingsaus mag geconserveerd zijn met hoogstens 250 mg benzoëzuur of 250 mg zwaveligzuur per kg van de waar. Indien vruchten of vruchtensappen zijn gebruikt, mag het product geconserveerd zijn met hoogstens 250 mg benzoëzuur en 50 mg zwaveligzuur per kg van de waar. Op de verpakking mogen geen woorden voorkomen als „1e kwaliteit, „prima”, „edel”, „echt”, „natuur”, „zuiver”, „vrucht”, woorden die een eerste kwaliteit zouden kunnen suggereeren.

Evenmin mogen in woord of afbeelding aanduidingen voorkomen, die betrekking hebben op vruchten, vruchtdragende gewassen, vruchtenteelt enz. Het suikergehalte moet minstens 35 % bedragen. De aanduiding is als volgt: PUDDINGSAUS (letterhoogte minstens 4 mm). REINE CLAUDE (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto 0,4 1 (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).