Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Paneermeel

betekenis & definitie

Paneermeel - Onder paneermeel wordt in het Meelbesluit verstaan:

De grofkorrelige waar, verkregen door vermalen van een product, bereid uit gebakken tarwebloem, al of niet vermengd met melkbestanddeelen, keukenzout, gist of een onschadelijk rijsmiddel. Paneermeel mag een onschadelijke kunstkiem bevatten. Verder wordt voorgeschreven dat het ruwzandgehalte niet hooger mag zijn dan 0,1 % der droge stof, de zuurgraad mag niet hooger zijn dan 4. Paneermeel moet verder voldoen aan de algemeene eischen, die aan meelpraeparaten gesteld worden. Vreemde en schadelijke bestanddeelen mogen bij de bereiding niet gebruikt worden. Over de verplichte aanduiding zie Meelproducten.

In tegenstelling met puddingpoeder, bakmeel enz. wordt paneermeel dus bereid uit een gebakken product. Het bevat dus nooit rauw zetmeel, maar bloem, die het bakprocédé mee gemaakt heeft, dus verteerbaar is. Dit is ook noodzakelijk, immers paneermeel dient veelal om croquetten of visch in te hullen. Het wordt dus maar betrekkelijk korten tijd verhit. Rauw zetmeel zou hierbij voor het grootste deel onverteerbaar blijven, dit is de reden waarom paneermeel bereid moet zijn uit gebakken meel of bloem.

De kleur vervult hier nog een bijzondere functie. Doordat de waar steeds als inhullingsmateriaal gebruikt wordt, heeft dit op het uiterlijk van het met paneermeel behandelde voedingsmiddel grooten invloed.

Het publiek vraagt gekleurde croquetten, ongekleurde waar blijkt veel minder goed verkoopbaar te zijn. Dit is aanleiding geweest, dat het gebruik van een kunstkleur in paneermeel werd toegestaan.