Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Palmolie of palmpittenvet

betekenis & definitie

Palmolie of palmpittenvet - Dit spijsvet, dat tegenwoordig veel gebruikt wordt, komt van den Oliepalm, een boom inheemsch in West-Afrika. Hij wordt niet zoo hoog als de cocospalm. De geweldige trossen (soms één meter hoog) bestaan uit vruchten, die elk ongeveer zoo groot zijn als een pruim. Deze trossen worden vóór het transport in kokend water gedompeld.

Hierdoor worden bepaalde fermenten onwerkzaam, het vervoer kan daardoor iets ruwer plaats hebben, de olie wordt minder snel rans. De vrucht bestaat voor een aanzienlijk gedeelte uit vet, dat uitgeperst wordt. De olie vloeit weg en kan verzameld worden. Ook uit de palmpit wordt olie gewonnen, de palmpittenolie. De cultuur op Sumatra breidt zich zeer snel uit. Palmolie en palmpittenolie verschillen aanzienlijk van elkander. Het vet uit de pitten lijkt op het cocosvet. Palmolie wordt veel in de margarine-industrie gebruikt.