Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 24-08-2016

Ergonomie

betekenis & definitie

Ergonomie is de wetenschap die de relatie van de mens tot zijn omgeving onderzoekt. De omgeving kan een product, ruimte of werkplek zijn.

De studie richt zich voornamelijk op het verbeteren van de werkomstandigheden van de mens.Het verzekeren van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers staat centraal bij ergonomie. Comfort en doeltreffend functioneren spelen daarom ook een grote rol bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs.

Er bestaan drie soorten ergonomie. Dit zijn fysieke ergonomie, cognitieve ergonomie en organisatie-ergonomie. Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie, fysiologie, antropometrie (het vaststellen van afmetingen en verhoudingen van het menselijk lichaam) en met de biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. Voorbeelden hiervan zijn de werkplekinrichting, de veiligheid en gezondheid en de werkhoudingen. Cognitieve ergonomie bestudeert de mentale processen, zoals het geheugen, het denken en de perceptie.

Voorbeelden hiervan zijn menselijke betrouwbaarheid, stress, training en mentale werkbelasting. Organisatie-ergonomie richt zich op sociotechnische systemen, zoals organisatiestructuren en organisatieprocessen. Communicatie, werkplekken, werktijden en teamwork zijn hier voorbeelden van.

Bij elke soorten ergonomie wordt er rekening gehouden met de mens. Alles is zo ontworpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem verbetert worden.