Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-03-2016

2016-03-22

Prestatie

betekenis & definitie

Prestatie is de mate waarin iemand zich inzet om zijn of haar doel te behalen. Een prestatie wordt ook wel gezien als het resultaat van de inzet.

Voor een prestatie moet men moeite doen. Elk mens presteert in zijn leven. Dit kan zijn door bijvoorbeeld hard te leren voor een toets, een werkopdracht af te ronden of een kampioenschap te winnen. Een prestatie leveren, geeft de mens een goed gevoel. Vaak krijgt men er dan ook wat voor terug zoals een goed cijfer, een bonus of een medaille. Een prestatie is daarom beter gezegd een daad die goed is aangepakt en uitgevoerd.

Prestatie heeft ook met doorzettingsvermogen te maken. Als iemand weet wat hij moet doen om een doel te behalen en zich volledig inzet, zal de slagingskans een stuk groter zijn. Elk mens zal doelen stellen in zijn leven. Dit kunnen persoonlijke doelen zijn zoals het willen van een gezin of een eigen huis. Op het willen van een gezin heeft men meestal geen invloed, toch kan dit een doel zijn iemand zijn leven. Voor een huis kan men sparen, meestal is dit een doel voor een langere termijn.

Een prestatie leveren voor iets waar men geen invloed op heeft, kan ook onrealistisch zijn. Voor een niet-muzikaal persoon ligt een carrière als zanger of zangeres vaak niet in het verschiet. In dit geval zal dit een onrealistisch doel zijn. Om voor iets te kunnen presteren moet er een mogelijkheid zijn om dit te kunnen doen of moet iemand daar aanleg voor hebben. Iemand zijn bouw, intelligentie, afkomst en kwaliteiten zijn voorbeelden die daar invloed op kunnen hebben.