Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 25-09-2010

Perceptie

betekenis & definitie

Perceptie betekent letterlijk waarneming. Dit proces gaat gepaard met interpretatie, selectie en organisatie van zintuiglijke informatie.

Perceptie is waarneming in de breedste zin van het woord. De vijf mogelijkheden van de zintuigen van een mens: horen, zien, ruiken, voelen en proeven zijn eigenschappen waarbij perceptie een belangrijke rol speelt. Perceptie is ook de manier waarop mensen tegen dingen aankijken: ''Wat is jouw perceptie bij het geschetste probleem?'' De zaken waar iemand een bepaalde perceptie over heeft kunnen uiteenlopend zijn. Sociale perceptie is de manier waarop mensen naar sociale processen of binnen relaties functioneren. Niet alleen datgene wat tastbaar is is vatbaar voor perceptie, ook dingen die niet te zien of te bewijzen zijn vormen onderwerp van perceptie.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij hallucinaties. Belangrijke synoniemen van perceptie zijn observatie, inzicht en beleving.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.