ChristenUnie betekenis & definitie

De ChristenUnie is een Nederlandse politieke partij die is gebaseerd op het orthodox-christelijke gedachtegoed. De ChristenUnie bevindt zich links van het midden aan de conservatieve kant van het politieke spectrum.

Vanaf 2000 bestaat er een officiële fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. De ChristenUnie is ontstaan uit een fusie tussen de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) en het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Die fusie zat er al lange tijd aan te komen omdat beide partijen al vanaf 1989 samen vergaderden. De ChristenUnie kan net als de SGP rekenen op een vaste groep stemmers. De zetels schommelen sinds 2000 rond de 3 en 6 zetels. Vooral in de Bijbelbelt en in delen van Friesland en Groningen scoort de sociaalchristelijke partij goed. In 2006 behaalde de ChristenUnie hun hoogtepunt met zes zetels waarna zij gelijk in de coalitie plaatsnamen naast CDA en de PvdA.
Er is continu discussie binnen de ChristenUnie over de vraag of de partij nu links of rechts zou zijn. Op het gebied van bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking, asielbeleid en milieu is de ChristenUnie behoorlijk links vergeleken met hun christelijke collega politieke partij, de SGP. Maar als het om drugs, euthanasie of abortus gaat kunnen ze de rechtse SGP de hand schudden. Daarom bedacht André Rouvoet de term sociaalchristelijke partij.