Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 08-04-2015

Hand

betekenis & definitie

De hand is een lichaamsdeel met een grote symbolische lading. Handafdrukken komen al voor in de grotschilderingen van Europa, Australië en Zuid-Amerika.

In de islam hebben de vijf vingers van de hand ieder een andere betekenis: geloofsverkondiging, gebed, pelgrimage, vasten en liefdadigheid. Het gelukbrengende 'handje van Fatima' is een geliefd amulet in de islamitische wereld. In de symbolentaal heeft de rechterhand meestal een positieve betekenis. Handen die in de mouw bedekt of verborgen zijn, verwijzen naar het antieke gebruik om de handen uit eerbied te verhullen in aanwezigheid van de heerser. De witte magie wordt aan de rechterhand toebedacht en de zwarte magie aan de linkerhand.

Gevouwen of opgeheven handen symboliseren het gebed, bepaalde vingergebaren eed en zegen. In de vrijmetselarij vormden ineengeslagen handen de 'broederketen'. Ze komen veel voor in logewapens en op zegels. In de wapenkunst van de Renaissance hadden de handen de volgende betekenissen: kracht, trouw, ijver, onschuld en eenheid.