Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-04-2015

2015-04-08

Tweede Kamer

betekenis & definitie

De Tweede Kamer is de landelijke volksvertegenwoordiging van Nederland en wordt rechtstreeks door het volk gekozen. De Tweede Kamer telt in totaal 150 zetels.

De 150 zetels in de Tweede Kamer worden verdeeld over de verschillende politieke partijen die het recht hebben om deel te nemen aan de Tweede Kamer verkiezingen. Iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is mag tijdens de verkiezingen stemmen op één persoon van een bepaalde lijst of partij. De stem van het volk bepaalt hoe de 150 zetels worden verdeeld.
De taak van de Tweede Kamer bestaat voornamelijk uit het controleren van wetsvoorstellen van de regering. Alle wetten van de regering moeten eerst goedgekeurd worden door de meerderheid van de Tweede Kamer en worden zo nodig gewijzigd. De wet van initiatief maakt het mogelijk dat Tweede Kamerleden ook zelf wetsvoorstellen kunnen indienen. Een wet kan pas door de Tweede Kamer worden aangenomen als de meerderheid met het voorstel instemt. Daarom is het van belang dat de coalitie een meerderheid vormt in de Tweede Kamer.