Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Ex-partner

betekenis & definitie

Een ex-partner is de voormalige partner van iemand. Vaak is het partnerschap bevestigd door middel van een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Wanneer de partner een partnerpensioen heeft afgesloten heeft de ex-partner recht op het opgebouwde partnerpensioen tot de scheidingsdatum. Dit geldt alleen wanneer de ex-partner komt te overlijden.

Ook als er sprake is geweest van een scheiding maakt een ex-partner nog steeds aanspraak op het eventuele partnerpensioen. In dat geval heet het partnerpensioen het bijzonder partnerpensioen. Het partnerpensioen is een vorm van aanvullend pensioen en hoeft dus niet te worden afgesloten. Het wordt alleen uitgekeerd wanneer de verzekerde komt te overlijden.

Wanneer de verzekerde voor een partnerpensioen heeft gekozen heeft de ex-partner recht op het opgebouwde pensioen vanaf het moment dat er sprake was van een partnerschap of vanaf het moment dat de verzekerde deelnam aan een pensioenregeling. De ex-partner heeft alleen recht op het opgebouwde pensioen tot aan het moment van de scheiding.

Het eventuele opgebouwde partnerpensioen na de scheiding is bedoelt voor de nieuwe partner. Ook voor de nieuwe partner geldt dat hij of zij alleen recht heeft op het opgebouwde pensioen vanaf het moment dat er sprake is van een partnerschap. De nieuwe partner heeft dus geen recht op het opgebouwde pensioen van de ex-partner. Dit geldt wel wanneer de ex-partner afziet van het bijzonder partnerpensioen. In dat geval wordt het opgebouwde pensioen bij overlijden van de verzekerde uitgekeerd aan de nieuwe partner.