Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Excedentregeling

betekenis & definitie

Een excedentregeling is een pensioenregeling die kan worden toegepast bovenop de reguliere pensioenregelingen. Met een excedentregeling kan men er voor zorgen dat men uiteindelijk op een hoger bedrag dan het reguliere pensioen aanspraak kan maken.

Over het algemeen kan iemands pensioen in drie delen worden opgedeeld, de AOW, het gedeelte dat men via de werkgever opbouwt en het gedeelte dat men zelf opbouwt. Bij het gedeelte dat men via de werkgever opbouwt, in de meeste gevallen het collectief pensioen genoemd, kan men veelal tot een bepaalde hoogte aanspraak maken op een pensioen. In andere woorden, er is een bepaald maximum dat men als pensioen kan ontvangen, hieraan is een maximum hoogte van salaris aan verbonden. Indien men meer verdient dan dit maximumbedrag, kan men gebruik maken van een excedentregeling. Hierbij levert men een hoger bedrag in per maand om vervolgens aanspraak te kunnen maken op een hoger pensioen.

Het is gebruikelijk dat men alleen gebruik kan maken van een excedentregeling indien men in een zeer hoge inkomensschaal zit. Voor sommige bedrijfstakken of sectoren geldt dat het voor een werknemer niet mogelijk is om een excedentregeling te treffen.