Gallisage - methode van wijnverbetering volgens het procédé van H. L. L. Gall; zij bestaat hierin, dat aan te zure most, behalve suiker, ook nog water wordt toegevoegd. Door de g.
of het galliseeren kan dus één der voorwaarden voor het bereiken van een welsmakend produkt — n.l. een goede verhouding tusschen de suiker, het water, het zuur en den alkohol — vervuld worden. Ofschoon de kwaliteit van deze wijnsoort niet zoo goed zal zijn, als die, welke uit zeer goede druiven wordt verkregen — omdat andere noodzakelijke bestanddeelen (nl. de verbindingen, die het bouquet doen ontstaan) in te geringe hoeveelheid daarin voorkomen — zal zij toch veel betere eigenschappen bezitten, dan die, welke men door het gisten van de niet met suikerwater vermengde most van slechte druiven zou kunnen verkrijgen. De g. is daarom zelfs in Duitschland, dat toch zeer strenge bepalingen tegen de wijnvervalsching kent, tegenwoordig tot zekere grenzen toegestaan, hoewel zij gedurende geruimen tijd verboden is geweest. Gall, die het galliseeren in 1828 uitvond en omstreeks 1851 op groote schaal toegepast zag, geraakte er zelfs door in de gevangenis; nog in 1887 verklaarde het Duitsche Rijksgerecht bij vonnis van 30 Jan. de g. als een genotmiddelvervalsching, strafbaar.