Formaldehyd-additiegetal der melk - volgens een door de Graaff (Handelingen v. h. Genootsch. ter Bevordering van Melkkunde 1912) gegeven voorschrift wordt dit getal als volgt bepaald: 2 x 50 cc. melk worden ten opzichte van phenolphtaleïne met behulp van 1/4 normaal loog getitreerd. Aan de aldus geneutraliseerde melk worden 10 c.c. vooraf geneutraliseerde formaline toegevoegd, waarna opnieuw met 1/4 n. loog wordt getitreerd. Het laatst gevonden cijfer met 2 vermenigvuldigd geeft het formaldehyd-getal.
Uit het f. kan met praktisch voldoende nauwkeurigheid het eiwitgehalte van de melk berekend worden. De verhooging van den zuurheidsgraad der melk door toevoeging van formaline berust n.l. op de omzetting van de de aminogroep (NH2) van het eiwit tot een methyleenaminogroep (N = CH2). De verhouding tusschen het eiwitgehalte van de melk en het f. is praktisch = 0.5, zoodat dus het aantal c.M.3 1/4 n. loog noodig voor het neutraliseeren van 50 c.M.2 melk, waaraan na voorafgaande neutralisatie formaline was toegevoegd, direct het eiwitgehalte der melk aangeeft.