Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Felix (paus)

betekenis & definitie

Felix (paus) - naam van vijf pausen:

1) Felix I, bissch. v. Rome 269-274, bevestigde de veroordeeling van Paulus v. Samosata door de Synode v. Antiochië. Het is niet aan te nemen, dat hij onder keizer Aurelianus als martelaar gestorven zou zijn. Hij is begraven in de catacombe van Callixtus.
2) Félix II, werd na de verbanning van Liberius in 355 als diaken door een Ariaansch gezinde partij tot bissch. v. Rome gekozen. Na de terugroeping van Liberius in 357 werd Felix uit de stad verdreven, maar trachtte nog de basilika Julii in bezit te nemen, doch werd door Senaat en volk verbannen. Hij stierf 365 te Porto.
3) Felix III, 483-492, geb. te Rome uit Senatoren-familie, deed op een synode te Rome in 484 den patriarch van Constantinopel Acacius in den ban, omdat deze keizer Zeno, dien hij voor de monophysieten winnen wilde, had aangeraden het henotikon, een dogmatisch decreet, uit te vaardigen. Acacius deed daarna Felix in den ban. Zoo ontstond een schisma tusschen Oosten en Westen, dat duurde tot 519.
4) Felix IV, 526-530, geb. te Benevento. Johannes I, zijn voorganger, was in de gevangenis gestorven als slachtoffer van den ariaanschen koning der Oost-Goten Theodorik. Deze stelde nu Felix op den pausel. troon, waarmede geestelijkheid en volk zich vereenigde, zoodat in het vervolg bij de keuze van een paus aan den wereldlijken vorst de goedkeuring voorbehouden werd.
5) Felix V, vroeger hertog Amadeüs VIII van Savoye, gaf 1433 de regeering van zijn rijk over aan zijn zoon Lodewijk en trok zich met eenige vrienden terug naar Ripaille aan de Zee van Genève, waar zij leefden naar de regelen v. d. ridderlijke Eremieten-Orde v. d. H. Mauritius. Toen het Concilie v. Bazel Eugenius IV afgezet had, wist Amadeüs te bewerken, dat 5 Nov. 1439 zijne keuze bewerkt werd, die 5 Jan. 1440 aangenomen werd, waarop hij zich Felix noemde. Toen het Nicolaas V gelukte zich met de meeste wereldlijke machten te vereenigen, moest Felix in 1449 bedanken. Hij kreeg den titel van Kardinaal v. San Sabina, de waardigheid van paus. gener. vicaris voor Savoye, Besel enz., trok zich in de kluizenarij naar Ripaille terug en stierf te Genève 7 Jan. 1451.

< >