Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2018

Doolhof

betekenis & definitie

Doolhof - 1. Labyrinthus, in de Oudheid een verward gebouw met vele gangen en vertrekken; in het bijzonder echter worden aldus genoemd de vier door Plinius vermelde kunstige bouwwerken van dien aard.

1) De Egyptische D. lag in Midden-Egypte in de nabijheid van Arsinoë of Crocodilopolis. Geheel van steen gebouwd, bevatte het 12 onder één dak gelegen hoven met 3000 vertrekken, waarvan de helft onder den grond, slechts één verdieping er boven. Alleen de vertrekken boven den grond werden aan vreemden getoond; zij werden bezocht door Herodotus en door Strabo; of het geheel tot een begraafplaats of een ander doel bestemd was, daarover waren de ouden het niet eens. Lepsius heeft de nog voorhanden overblijfsels weder ontdekt en op nieuw aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen.
2) De Cretensische D., volgens de sage door Daedalus naar het model van het Egyptische gebouwd, in de nabijheid van Gnossus, vormde het verblijf van den Minotaurus, wordt vóór Diodorus door geen schrijver vermeld.
3) De D. op Samos was een werk van Samische bouwkundigen, aan welke Polycrates de materialen verschafte. Plinius zag er nog overblijfselen van.
4) Het Italische labyrinth noemt Plinius het praalgraf van koning Porsena van Clusium, hetwelk in zijn voetstuk een zeer ingewikkeld samenstel van vertrekken bevatte; de schrijver zag het evenwel zelf niet meer.
2. zie GEHOORORGANEN.

< >