Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Afscheid nemen

betekenis & definitie

Huilen bij afscheid nemen wil zeggen dat je kind het afscheid niet aankan

Als een kind gewend is om thuis te zijn bij zijn ouders, kan het een tijd duren voordat hij eraan gewend is ergens achter te blijven bij vreemde kinderen en een leidster. Sommige kinderen hebben grote moeite met afscheid nemen en zich veilig voelen in andere, nieuwe omstandigheden. Het beste is om een kind stap voor stap aan de crèche te laten wennen. Je kunt hem eerst brengen en erbij blijven, vervolgens kun je een uur weggaan en dan weer terugkomen. Deze tijd kun je geleidelijk opvoeren.

Een kind dat één keer per week naar een peuterspeelzaal of crèche gaat, heeft soms meer moeite met wennen dan een kind dat een paar keer per week gaat. Een week is zo lang voor een kind, dat wennen moeilijk is.

Als een kind het moeilijk heeft met afscheid nemen, kun je hem troosten door mee te leven en daarna kordaat afscheid te nemen. Het afscheid te lang laten duren kan averechts werken. Je kunt met de leidster afspreken hoe lang je kind verdrietig mag zijn voordat je gebeld wordt en hem weer ophaalt.

Ook als je kind moeite heeft met afscheid nemen kan hij het wel leuk vinden op de crèche. Dat staat vaak los van elkaar. Sommige kinderen houden lang verdriet bij afscheid nemen. Daar is niet veel aan te veranderen, en het is ook niet echt nodig, want het hoort gewoon bij dat bepaalde kind en zal hem geen schade berokkenen. Pas als een kind lang ontroostbaar blijft en niet in staat is om te spelen op de crèche of speelzaal, kan het slecht voor zijn ontwikkeling zijn. Of als een kind thuis ook helemaal veranderd is sinds hij naar crèche of speelzaal gaat, kun je bekijken of dit wel de juiste beslissing is geweest.