Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Spelen

betekenis & definitie

Spelen doen kinderen omdat ze niets beters te doen hebben. Een kind speelt puur voor zijn plezier, maar weet zelf niet hoe belangrijk het is voor zijn ontwikkeling.

Het kenmerk van spelen is dat het leuk is om te doen, je doet waar je zin in hebt en het gaat eigenlijk vanzelf. En je kunt op allerlei manieren spelen. Maar ook al is spelen vooral leuk, toch is spelen geen spelletje. Door spelen ontwikkelt een kind zich zowel verstandelijk en lichamelijk als sociaal-emotioneel. Om zich op deze drie vlakken te kunnen ontwikkelen heeft een kind verschillende speelmaterialen nodig. Speelgoed is gereedschap voor een kind om zich te kunnen ontwikkelen en is daarom geen luxe.

Een kind heeft om te bouwen daarom constructiemateriaal nodig, zoals puzzels, lotto, taal- en denkspelletjes. Hij heeft ook bewegingsmateriaal nodig, zoals een bal en een fiets, en zintuiglijk materiaal, die het gebruik van ogen, oren, mond, vingers, tenen en mond leren gebruiken, zoals. Ministeck, computerspelletjes en een punnikkoord. Daarnaast heeft een kind fan- tasiemateriaal nodig, zoals poppenkastpoppen en verkleedkle- ren, creativiteits- en expressiemateriaal, zoals klei, potloden en muziekinstrumenten, en ook gezelschapsspelletjes.

Kinderen spelen alleen met speelgoed

Spelen is meer dan alleen met speelgoed spelen. Er zijn kinderen die nauwelijks naar echt speelgoed omkijken, maar zich toch reuze goed lijken te vermaken; meehelpen in huis is ook een vorm van spelen.

Veel van dit soort speelgoed is ook in en rondom het huis te vinden. Meehelpen de was op te hangen is een leuk voorbeeld van spelen en ontwikkeling, want het is sociaal, samen met mama, het ontwikkelt de zintuigen vanwege het gebruik van een knijper en het helpt ook nog de fantasie te ontwikkelen omdat een kind zich verbeeldt dat hij net als mama is en de was doet.

Sommige kinderen spelen bijna nooit

Iedereen die met kinderen te maken heeft, weet dat spelen heel belangrijk is voor hen. Spelen is. Leuk, je kunt doen waar je zin in hebt en het gaat meestal vanzelf bij kinderen, want ze kunnen het niet laten. Kinderen spelen op allerlei manieren en er is geen begin en geen einde aan, het gaat maar door.

Als een kind helemaal niet speelt, is er meestal iets met hem aan de hand. Het spelen van je kind is een van de dingen waaraan je kunt zien of het goed gaat met hem.

Behalve dat het leuk is om te spelen, krijgt een kind via spel ook de kans de ervaringen die hij opdoet te verwerken. Dat kunnen leuke ervaringen zijn, maar ook verdrietige of vervelende. Spelen is voor kinderen een uitlaatklep en een soort taal om te laten zien wat er in hen om gaat.