(pneumoconiose), benaming voor iedere longaandoening die wordt veroorzaakt door het inademen van stofdeeltjes. Tot deze categorie behoren o.a. asbestose, bagassose, byssinose, mijnwerkerslong (anthracose) en silicose.
Het zijn veelal beroepsziekten.Er worden drie groepen stoflong onderscheiden. Aandoeningen uit de eerste groep worden veroorzaakt door de neerslag van inerte stofdeeltjes in de longen. Deze vorm is betrekkelijk onschuldig. Zij komt voor bij zeer veel stadsbewoners, die vaak op straat in een stoffige atmosfeer verkeren. Ook ziet men deze vorm bij zware rokers die inhaleren. Het slijmvlies van de luchtwegen van deze mensen ziet er donker uit.
Aandoeningen uit de tweede groep worden veroorzaakt door irriterende stoffen, zoals asbest en silicaten. Deze aandoeningen (b.v. asbestose en silicose) leiden tot verlittekening, langzame vernietiging van het longweefsel en soms zelfs tot kanker. Zo is asbestose een risicofactor voor een bepaalde vorm van longkanker (mesothelioom).
Aandoeningen uit de derde groep worden veroorzaakt door organische stofdeeltjes die allergische reacties kunnen teweegbrengen. Zo wordt byssinose veroorzaakt door een reactie op katoenstof. Bagassose is een astma-achtige longziekte die wordt veroorzaakt door inademen van sporen van een bepaalde schimmel in suikerriet. Herhaalde aanvallen veroorzaken tenslotte littekenweefsel in de longen en leiden uiteindelijk tot het ontstaan van een stoflong. Voor alle vormen van stoflong geldt dat er geen genezing bestaat. Het is nl. onmogelijk om de stofdeeltjes, wanneer zij eenmaal in de long zijn terechtgekomen, eruit te halen.
Verandering van omgeving en/of werkkring is een van de mogelijkheden om verergering van de aandoening te voorkomen. Zelfs dan kan de longfunctie nog gedurende enige maanden achteruitgaan. Regelmatige medische controle is dan noodzakelijk. Ook kan men de arbeidsomstandigheden zodanig verbeteren, dat de gezondheidbedreigende belasting tot een minimum wordt beperkt (→ arbeidshygiëne).