Gepubliceerd op 01-12-2020

huisvuil

betekenis & definitie

afval dat in de huishoudens vrijkomt. In Nederland komt per jaar ca. 4 mln. t huisvuil vrij, in het Vlaamse Gewest ca. 1,6 mln. t.

De hoeveelheid zakken vuil bedraagt in Nederland ca. 270 kg/ inw./jaar (in Vlaanderen ca. 250 kg/inw./ jaar), de hoeveelheid grof huisvuil ca. 30 kg/inw./jaar (in Vlaanderen ca. 37 kg/ inw./jaar). Er werd in een jaar 29 kg papier en karton per huishouden ingezameld. Het huisvuil wordt een- of tweemaal per week ingezameld. Dit gebeurt d.m.v. plastic zakken, emmers, minicontainers of wijkcontainers. Het huisvuil wordt overgebracht in vuilnisauto (behalve in het geval van wijkcontainers). De vuilnisauto’s zijn gewoonlijk van het kraak-perstype, waarin het vuil wordt samengeperst om het volume te verkleinen. Met de vuilnisauto wordt het afval naar de verwerkingsinstallatie gebracht of naar een overlaadstation, waar het afval verder wordt samengeperst voor vervoer per spoorwagon, auto of schip naar de uiteindelijke verwerkingsinrichting.Het grof huisvuil, dat vanwege zijn gewicht of afmetingen niet in een zak kan, wordt gewoonlijk apart opgehaald. Dit gebeurt meestal een of tweemaal in de maand of het wordt op afroep opgehaald, soms tegen een kleine vergoeding. In sommige gemeenten wordt het grof huisvuil tegelijk met de rest van het huisvuil ingezameld. Niet alle gemeenten laten toe dat iemand zich, voordat het grof huisvuil wordt opgehaald, het nodige toeeigent (sleurders of morgensterren), maar stellen dit afhankelijk van een vergunning. Ook laten niet alle gemeenten toe dat men oud papier gebundeld langs de weg plaatst, waar het door oud-papierhandelaren wordt afgehaald. De Afvalstoffenwet verplicht de gemeenten het huisvuil ten minste eenmaal per week bij ieder pand weg te halen. Dit kan worden gedaan door de gemeentelijke reinigingsdienst of het kan worden uitbesteed aan particuliere ondernemingen.

huisvuil. De samenstelling van huisvuil.

component aandeel % papier en karton 21,3 glas 13,8 ijzer 2,6 non-ferrometalen 0,4 kunststoffen 6,0 hout 0,5 textiel en touw 1,5 tapijten, matten 0,6 leder, rubber, linoleum 0,7 steen, aardewerk 1,6 voedselresten 30,0 tuinafval 15,0 bijzonder afval 5,8 (batterijen, verf- resten, cosmetica enz.) ondefinieerbare rest 0,2 Bron: Instituut voor Afvalstoffenonderzoek, SVA47, 1980 In enkele plaatsen zijn proeven met gescheiden inzameling van huisvuil. Een experiment in Groningen met plastic zakken van twee verschillende kleuren werd geen succes. In 1983 is een proef begonnen in Amersfoort en Woerden; hier wordt het huisvuil in speciale minicontainers met twee vakken, de zgn. duobak, opgehaald met een eveneens in compartimenten verdeelde vuilnisauto. → afval.