Gepubliceerd op 01-12-2020

herstelproces

betekenis & definitie

het terugkeren van een populatie, een levensgemeenschap of een terrein in de oorspronkelijke toestand na een storing of ingreep. De oorzaak van de storing kan een orkaan, overstroming, brand, vergiftiging, olieramp, ontbossing, een geval van overbejaging enz. zijn.

Het herstel van een in aantal geslonken populatie van een diersoort zal, wanneer het biotoop nog intact is, vaak al optreden bij bescherming. Wanneer het biotoop vernietigd is, zal herstel van een soort moeilijk zijn. Zo is het herstel van een overbejaagde tijgerpopulatie moeilijk als tegelijkertijd het beschikbare jachtgebied te klein geworden is. De mate waarin ecosystemen zich kunnen herstellen, b.v. een bos na kap en ontginning, is afhankelijk van de mate van bodembewerking, bemesting, waterstandsverandering enz. Herstel is onmogelijk na sterke erosie en uitsterven van voor het ecosysteem belangrijke plante- en diersoorten. Vaak verstaat men onder herstel het doen terugkeren van een vegetatiedek, al of niet door aanplanten van bomen of struiken, inzaaien van grasmengsel enz.

Er is dan geen sprake van herstel van de oorspronkelijke situatie, maar van herstel van belangrijke functies zoals bodembescherming, waterhuishouding enz. Soms leidt dit op den duur tot herstel van de oorspronkelijke toestand, maar het tropisch regenwoud b.v. zal na kaalkap niet meer terugkeren.