Gepubliceerd op 01-12-2020

agrarische techniek

betekenis & definitie

(landbouwtechniek), het toepassen van technische hulpmiddelen in de landbouw. De landbouwtrekker vormt in de moderne landbouw het middelpunt van allerlei veldwerkzaamheden.

Daarnaast gebruikt men technische hulpmiddelen bij het werk in gebouwen, kassen en op erven, waarbij elektriciteit de belangrijkste energiebron is. Ook algemene werkzaamheden, zoals het onderhoud van sloten, beken en wegen en de bouw van landbouwbedrijfsgebouwen worden tot de agrarische techniek gerekend.De laatste jaren is er in de landbouw een aantal nieuwe technieken op het gebied van de energievoorziening in opkomst, zoals winning van methaangas uit dierlijke mest en andere afvalstoffen of bijprodukten, benutting van wind- en zonne-energie, gebruik van restwarmte van elektriciteitscentrales of fabrieken en gebruik van aardwarmte.

Landbouwtrekkers en -motoren, ventilatoren (koeling, droging, ventilatie) en moderne windmolens voor elektriciteitsopwekking kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Wettelijk zijn er voor ventilatoren en motoren (inclusief trekkers) normen gesteld. Deze zijn voor landbouwtrekkers in EG-verband overeengekomen. De normen moeten niet alleen de omgeving maar ook en vooral de gebruiker beschermen. Het terugdringen van het lawaainiveau vermindert tevens een eventuele verstoring van de fauna tijdens veldwerkzaamheden. Stankoverlast doet zich vooral voor tijdens en enige dagen na het uitrijden van mest en gier.

De stankcomponenten (lagere vluchtige vetzuren en sommige fenolen) zijn door oxidatie vrijwel reukloos te maken. De agrarische techniek heeft daarvoor speciale beluchters ontwikkeld. Verder is voor het uitrijden naar oplossingen gezocht; men is van verspreiden overgegaan op het, overigens wat duurdere maar qua bemesting ook effectievere, injecteren in de grond. Recent onderzoek geeft aan, dat anaëroob vergiste mest aanzienlijk minder stankhinder geeft tijdens en na het uitrijden. In het buitenland kent men het systeem waarbij de mest gemengd met bevloeiingswater op het land wordt gebracht (vooral bij bergboeren, die daarbij de hellingen benutten). Ook deze methode vermindert de hoeveelheid stank.

Nagenoeg hetzelfde effect bereikt men door dikvloeibare mest of gier te mengen met het water dat gebruikt wordt voor beregening van gewassen. De agrarische techniek kent een aantal gewasbeschermingsmaatregelen, die ook natuurgebieden kunnen dienen. Zo zijn er spuittechnieken ontwikkeld om het effect van bestrijdingsmiddelen te vergroten en de kans op wegwaaien en nevenwerkingen te verminderen. Zij staan bekend als Ultra Low Volume (ULV), Controlled Droplet Application (CDA), elektrostatisch en elektrodynamisch spuiten. De landbouwtechniek heeft verder ten aanzien van jonge dieren oplossingen gevonden om ze op te merken of ze te waarschuwen (b.v. tijdens het maaien). De agrarische techniek speelt een belangrijke rol in de bosbouw. In bosrijke gebieden vormt de landbouwtechniek een belangrijke schakel in het natuurbehoud.