Jannes H Mulder

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 29-07-2024

Verliesritueel

betekenis & definitie

Een verliesritueel is een spontaan ritueel dat direct na acuut persoonlijk verlies tot uitdrukking komt. Bijvoorbeeld na een miskraam of bij wiegendood.

Plotselinge onthechting kan optreden wanneer een zoon sneuvelt, een kind verdrinkt, of een partner verongelukt. Het onverwachte verlies veroorzaakt mentale chaos en de onaangekondigde eindigheid doet herinneringen en vragen naar boven komen. Dit proces wordt gevolgd door rationalisering, zoeken naar houvast en betekenisgeving, wat een emotionele kettingreactie teweegbrengt.

In tijden van ontzetting vervagen grenzen. De immense leegte moet privé worden ingevuld. De achterblijver betreedt plotseling een niemandsland, een oningevulde openheid. Kennis en ervaringen uit het verleden helpen bij het articuleren van acuut verdriet. Via zelfregulering worden verwarring over de afwezigheid, schuld, schaamte, en gevoelens van rouw en verlatenheid enigszins gekanaliseerd. Onwillekeurige en onbewuste emoties, zoals de hand op de open mond, armen omhoog en krampachtige bewegingen, gaan over in meer bewuste gebaren zoals kreunend knarsetanden en rouwen.
Momentane reacties op acuut verlies leiden tot de ritualisering van natuurlijke gedragspatronen. Afhankelijk van de context kunnen deze variëren van aanraken en vasthouden tot het zich toe-eigenen van iets tastbaars van de dierbare. Het verliesritueel is individueel, spontaan en zeer kortstondig, soms gevolgd door een zogenoemd rampritueel.

Samengevat, verliesrituelen bieden een manier om onmiddellijke en intense emoties te kanaliseren en geven structuur aan de chaos van plotseling verlies. Ze helpen de achterblijver een begin te maken met het verwerken van hun verdriet en het vinden van betekenis in een verwarrende tijd.