Crip is de geuzennaam voor iemand die kreupel is (cripple Eng.). Crip betekent ook aan negatieve vastgeroeste denkpatronen een positieve twist geven. Het werkwoord crippen betekent een tegendraadse dimensie toevoegen aan iets dat de meerderheid als niet normaal en ongewoon ervaart. Crippen is iemand uit zijn of haar comfortzone brengen of er zelf uitkomen.
Crip komt van cripple of kreupel en verwijst naar het verzet van gehandicapten tegen stigmatisering. Vergelijk crip-verzet met homo’s die uit de kast komen. Dit verzet van stotteraars, doven, verlamden, spastici en andere zogenoemde mis-gemaakte richt zich tegen vooroordelen, ondervertegenwoordiging, afwezige inspraak, gebrekkig onderwijs etc. Via films, video’s en kunstfotografie vragen zij aandacht. Soms bloedserieus, vaker provocatief met lichte ironie zoals in Crip Camp: a Disability Revolution. De strijd van crip-mensen richtte zich aanvankelijk tegen discriminatie en bezuinigingen. De laatste decennia zoekt de crip-beweging aansluiting bij de cultuurstrijd op basis van intersectionaliteit van hun (in)validiteit met gender, kleur en seksualiteit. Zoals ook in de film over het Catalaanse collectief Liant la Troca van dansers die spastisch zijn, één been hebben of blind zijn.
Het identitaire crip-activisme is inmiddels in de VS, het VK, Spanje, Italië, Brazilië en Mexico een beweging geworden die alle ‘tot kreupel gemaakte mensen’ omvat. Denk daarbij aan obesitas, chronisch ziekten, PTSS etc. Binnen de crip-theorie komen vastgeroeste meningen aan de orde over bijvoorbeeld de ongewenstheid/onmogelijkheid van seks onder zwakzinnigen ('Hoezo zwak van zinnen?'). Crip-activisme neigt ook naar spiritualiteit. ‘Time is Money’ moet ‘Crip Time’ worden. Deze crip-tijd wil iedereen (‘valide/normale/ideale én invalide/abnormale/mis-gemaakte’) van het overheersende idee bevrijden dat alles om geld draait in plaats van ieders kwaliteit van leven. Kafer’s crip-tijd werkt tegendraads, tegen de wijzers van de klok in. Het geuzenbegrip CRIP wordt door iedereen die zich van een onderdrukkend cultureel denkpatroon wil bevrijden via zelfidentificatie zich toegeëigend.
Het werkwoord crippen boort gaten in overheersend gedachtegoed. Crip én crippen leveren daarmee op creatieve wijze een bijdrage aan anders-zijn en daarmee aan de politieke emancipatie van uiteenlopende minderheden.