Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 16-08-2016

2016-08-16

Leningdeel

betekenis & definitie

Een hypotheek bestaat uit een of meerdere onderdelen. Elk onderdeel van een hypotheek wordt een leningdeel genoemd. Zo kan een hypotheek zijn opgebouwd uit een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Elk leningdeel heeft eigen voorwaarden betreffende de aflossingsvorm, de rente, het geleende bedrag, de looptijd en het rentebedrag.

Vanwege de afzonderlijke voorwaarden moet een leningdeel gezien worden als een losse hypotheek. Door met de hypotheekverstrekker de hoogte van de hypothecaire inschrijving te bepalen kunnen er meerdere hypotheken afgesloten worden met een totale waarde van de hypothecaire inschrijving.

Het gebruik van verschillende leningdelen kan voor een woningeigenaar gunstig zijn, omdat er dan een hypotheek ‘op maat’ gemaakt kan worden die perfect past bij de situatie van de woningeigenaar. Een hypotheek die uit meerdere leningdelen bestaat wordt ook wel een combinatiehypotheek genoemd.

Het is mogelijk om tijdens de looptijd van een hypotheek het aantal leningdelen aan te passen. Dit kan alleen na het aflopen van een rentevaste periode. Zo kan er gekozen worden om een extra leningdeel toe te voegen of juist alle leningdelen samen te voegen tot een leningdeel. Of dit voordelig is hangt af van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker en de financiële situatie van de woningeigenaar.

Voor aanpassingen betreffende leningdelen hoeft de woningeigenaar niet naar de notaris. De totale hypotheek en het bijbehorende recht van hypotheek blijven namelijk gelijk. Het is alleen noodzakelijk om naar de notaris te gaan wanneer de hypotheek verhoogd wordt tot boven de hoogte van de hypothecaire inschrijving.