Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 16-08-2016

2016-08-16

Hypothecaire inschrijving

betekenis & definitie

Een hypothecaire inschrijving is het moment waarop een hypotheekakte door een notaris wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Hiermee wordt de hypotheek van kracht. In de hypothecaire inschrijving staat vermeldt aan wie het recht van hypotheek is verleend en wat de hoogte van dit recht is.

Het recht van hypotheek houdt in dat bij het afsluiten van een hypotheek de woning als onderpand aan de hypotheekverstrekker wordt gegeven. Wanneer er niet meer voldaan wordt aan de betalingsverplichtingen heeft de hypotheekverstrekker het recht de woning te verkopen en als eerste partij alle schulden te vereffenen.

Het recht van hypotheek is het maximale bedrag waarop een hypotheekverstrekker recht heeft. De hoogte van dit bedrag komt doorgaans overeen met de hoogte van de hypotheek. Maar het kan ook aantrekkelijk zijn om voor een hogere hypothecaire inschrijving te gaan.

Wanneer er een hogere hypothecaire inschrijving wordt afgesproken behoudt de woningeigenaar de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren. Het voordeel hiervan is dat er geen notariskosten betaalt hoeven te worden om extra geld te verkrijgen. Bij het verhogen van de hypotheek gaat de hypotheekverstrekker wel opnieuw beoordelen of de woningeigenaar de extra lening kan dragen. Ook worden er opnieuw afsluitkosten in rekening gebracht.

Het verhogen van de hypothecaire inschrijving kan een voordeel zijn als de woningeigenaar verwacht op korte termijn extra geld nodig te hebben voor de woning. Het nadeel is dat het oversluiten van de hypotheek naar een andere hypotheekverstrekker lastiger is. Deze partij bekijkt namelijk de uitstaande schuld die een woningeigenaar heeft en neemt daarbij het volledige recht van hypotheek mee in plaats van de daadwerkelijke hypotheek. Hierdoor kan de maximale hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker lager uitvallen.