Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 09-02-2016

Aflossingsvrije hypotheek

betekenis & definitie

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm die enkel bestaat uit een lening, waarbij geen aflossingsdelen betaald hoeven te worden. Enkel het geleende bedrag en de berekende rente daarover dienen ten einde van de looptijd van dertig jaar afbetaald te worden.

Er zijn verschillende hypotheken waarbij periodiek, meestal maandelijks, een deel van de schuld wordt afgelost. Deze consequente methode vergroot de zekerheid van het in zijn geheel kunnen aflossen van de hypotheek. Bij de aflossingsvrije hypotheek vinden er daarentegen geen periodieke aflossingen plaats, maar wordt alles ten einde van de looptijd van 30 jaar afgelost.

Hoewel het een risicovolle methode is om na dertig jaar een volledige hypotheek af te betalen, brengt het ook een voordeel met zich mee. Door het ontbreken van de tussentijdse aflossingen blijft de hypotheekschuld gedurende de looptijd op continue hoogte. Dit betekent dat er geprofiteerd kan worden van maximale hypotheekrenteaftrek. Wanneer de looptijd voorbij is en het nog niet is gelukt de hypotheek af te lossen, vervalt dit rentevoordeel echter.

Een ander voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat deze de laagste maandlasten heeft van alle hypotheekvormen. De reden dat de maandlasten zo laag zijn is het ontbreken van aflossingsdelen. Doordat er niet via verzekeringspremies gespaard hoeft te worden voor aflossingen, worden er geen aflossingskosten gemaakt. De maandlasten bestaan dus alleen uit de rente die over de hypotheekschuld betaald moet worden.