Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 12-02-2020

2020-02-12

Krediethypotheek

betekenis & definitie

Een krediethypotheek is een hypotheekvorm waarbij een woning als onderpand wordt gebruikt. Wanneer men een krediethypotheek afsluit, kan men vaak zoveel geld opnemen als men wilt en betaalt men alleen rente over het bedrag dat daadwerkelijk wordt opgenomen.

Een krediethypotheek wordt gezien als een van de meest flexibele hypotheekvormen. Anders dan bij andere hypotheekvormen, is er bij een krediethypotheek geen sprake van verplichte periodieke aflossing van de schuld. Men dient alleen de rente te betalen over het bedrag dat men heeft geleend. Voordat men een krediethypotheek afsluit, wordt van tevoren in samenspraak met de geldverstrekker de limiet van de lening afgesproken. Binnen deze limiet kan men dan zoveel geld opnemen als men wilt met het huis als onderpand.

Hoewel de meeste hypotheekvormen worden geassocieerd met de aankoop van een nieuw huis, is de krediethypotheek hiervoor in mindere mate geschikt. De limiet van een krediethypotheek ligt over het algemeen rond de 75 procent van de executiewaarde van een woning, dit is vaak te weinig om een huis mee aan te schaffen. Een krediethypotheek wordt daarom doorgaans gebruikt om bijvoorbeeld een verbouwing of andere zaken rondom het huis mee te financieren. Een krediethypotheek kan ook worden afgesloten als alternatief van consumptief krediet. Het geld van een krediethypotheek kan dus ook alleen voor consumptie worden aangewend.

Een krediethypotheek heeft als voordeel dat men geen verplichte periodieke aflossing heeft en dat men flexibel geld kan opnemen en afbetalen. Als nadeel wordt gesteld dat een krediethypotheek niet genoeg is om een huis mee aan te schaffen en dat de rente niet voor langere periode kan worden vastgezet. Dit laatste kan onvoordelig zijn wanneer de rente over de jaren verandert.