Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 22-02-2016

Levenhypotheek

betekenis & definitie

De levenhypotheek is een hypotheekvorm die een hypotheeklening combineert met een levensverzekering. Ten einde van de looptijd dient de hypotheek afgelost te worden. Tussentijds vindt er enkel premiebetaling plaats en wordt er belegd met premie.

Om de levenhypotheek ten einde van zijn looptijd te kunnen aflossen, wordt vermogen opgebouwd in de levensverzekering. Voor deze verzekering dient tijdens de looptijd premie betaald te worden, die bestaat uit twee delen. Ten eerste bestaat de premie uit een beleggingsdeel, waarmee door middel van beleggingen vermogen wordt opgebouwd ter aflossing van de hypotheek. Het andere deel bestaat uit overlijdensrisico, wat ervoor zorgt dat de hypotheek bij vooroverlijden afbetaald kan worden.

De levenhypotheek heeft enkele belastingvoordelen. Allereerst is optimaal profijt van hypotheekrenteaftrek mogelijk, doordat de hypotheekschuld gedurende de looptijd steeds gelijk blijft. Verder wordt er geen rendement geheven over het opgebouwde vermogen, wanneer de levensverzekering gekenmerkt wordt als Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Andere voordelen zijn de mogelijkheid tot het verpanden van de levensverzekering aan een nieuwe hypotheek bij verhuizing, en de scherpe rente van veel verzekeraars bij het afsluiten van de levenhypotheek.

Er zitten daarentegen ook minder voordelige aspecten aan de levenhypotheek. Zo is het vaak prijzig om binnen een gemengde verzekering vermogen op te bouwen. En wanneer de levensverzekering tussentijds afgekocht wordt, dienen vaak veel extra kosten betaald te worden en ontstaan er fiscale consequenties. Verder brengt de levenhypotheek nog de algemene risico’s van beleggen met zich mee, die ervoor kunnen zorgen dat het vermogen ontoereikend is ter afbetaling van de hypotheek.