Veel mensen beschouwen slaap als ‘verloren tijd’. Natuurlijk is dat niet zo; ieder mens moet verscheidene uren per etmaal slapen om gezond en fit te blijven.
Wie werkt of speelt ‘verbruikt’ iets van zijn lichaam. Voortdurend worden cellen van ons lichaam afgebroken en opgebouwd. Elke vorm van rust helpt die vernieling herstellen maar slaap is de beste methode om de aangerichte schade teniet te doen, en weer op ‘krachten’ te komen. Als we slapen heeft ons lichaam alle kans nieuwe cellen op te bouwen - ook al blijven bepaalde delen van ons lichaam ook dan in werking. Ons hart bijvoorbeeld gaat door met pompen en onze longen blijven lucht in- en uitademen. Maar beide lichaamsdelen werken langzamer dan overdag.Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen omdat hun lichaam zich niet alleen moet herstellen maar bovendien moet groeien.
Niet alleen onze spieren hebben rust nodig maar ook onze hersens. Bij gebrek aan slaap wordt de mens humeurig en prikkelbaar; hij vergeet alles en gaat vreemde dingen doen. Hoeveel slaap een mens moet hebben, kan niet zo een, twee, drie gezegd worden; dat is voor ieder verschillend. Ook al zijn twee mensen even oud, even groot en even zwaar - het aantal uren slaap dat ze nodig hebben kan veel verschillen. Iedereen kan zelf ontdekken hoeveel slaap hij nodig heeft om in conditie te blijven. Men neemt aan dat volwassen mensen aan ongeveer 6 uur slaap voldoende hebben.
Ook de meeste dieren hebben slaap nodig. Sommige beesten slapen in posities die ons nogal vreemd lijken. Slapende vleermuizen bijvoorbeeld hangen ondersteboven aan hun achterpoten; giraffen slapen staande en verscheidene dieren slapen met hun ogen open. Niemand weet precies hoe hel komt dat we slaperig worden. Er bestaat een verklaring, dat het hoofdzakelijk een kwestie van gewoonte is en voorts de uitleg, dat slaperig zijn een gevolg is van de werking van afvalstoffen, die zich in ons lichaam ophopen.