Tot de belangrijkste delen van het menselijk lichaam behoren ook onze oren. Ze stellen ons niet alleen in staat geluiden op te vangen maar helpen ons ook de richting van het geluid te bepalen.
Bovendien kunnen we dank zij onze oren in evenwicht blijven. Het menselijk oor bestaat uit drie delen: de oorschelp, het middenoor en het inwendige oor.De oorschelp is het enige ooronderdeel, dat zichtbaar is. Het vangt de geluidsgolven op en brengt die over naar het trommelvlies: een dunne, strakgespannen huidplooi. Onmiddellijk achter het trommelvlies liggen drie kleine beenderen: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Tezamen zorgen ze ervoor, dat het geluid wordt overgebracht naar het middenoor. Daar wordt het opgevangen door de zenuwen, die het doorgeven naar de hersens. De uiteinden van die zenuwen bevinden zich in een smalle gang, die gebouwd is als een slakkenhuis.
In de buurt van dat slakkenhuis liggen drie hoefijzervormige buisjes, die gevuld zijn met een vloeistof. De halfcirkelvormige kanalen, zoals ze genoemd worden, helpen ons het evenwicht te bewaren.
De zg. buis van Eustachius vormt een verbinding tussen het middenoor en de keel. Door middel van deze buis wordt de lucht in het middenoor regelmatig ververst.
Talrijke diersoorten zijn eveneens met oren uitgerust maar in sommige gevallen verschillen die nogal wat met de onze. Vogels bijvoorbeeld hebben geen oorschelpen; hun ooropening ligt verborgen onder veren. De oren van kikkers en padden zien eruit als grote huidcirkels dicht bij de ogen. Krekels behoren tot de weinige insektensoorten, die uitgerust zijn met een soort oren. Hun gehoororganen bevinden zich echter in de voorpoten. Sommige diersoorten hebben een beter gehoororgaan dan de mens. Honden bijvoorbeeld kunnen geluiden opvangen, die te hoog van toon zijn om voor ons hoorbaar te zijn.