Welke groente we aan tafel ook eten, we kunnen er zeker van zijn, dat we te maken hebben met bepaalde delen van een plant. Wélke delen, dat hangt van de groente af.
Het kunnen de bladeren of de stengels zijn; de wortels of de bloemen, de bollen of de zaden en heel vaak ook de vruchten. In het op deze pagina’s afgedrukte lijstje is te zien uit welke delen van een plant onze bekendste groenten bestaan.Sommige groentesoorten komen nog steeds in het wild voor. In bepaalde delen van de wereld worden bijvoorbeeld nog wilde wortelen gevonden. De groenten die wij eten, wijken echter sterk af van hun wilde voorouders. Dat komt omdat de mens de meeste groentesoorten sterk verbeterd heeft in de eeuwenoude geschiedenis van de groentekwekerij. Die kwekerij heeft er ook voor gezorgd, dat er verscheidene nieuwe groentesoorten ontstaan zijn, die in het wild nooit zijn voorgekomen. Voorbeelden daarvan zijn bloemkool, spruitjes, koolraap, boerekool: allemaal variëteiten van de koolplant, welke een van de eerste groentesoorten was, die door de mens gekweekt werd.
De groenten, die tegenwoordig in elke groentewinkel te koop zijn, stammen uit de verste delen van de wereld. Tomaten, aardappelen, pompoen, paprika, maïs en bepaalde boonsoorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika; van Europese bodem zijn wortelen, kool, raap en pastinak; selderij, radijs, sla, bonen, bieten, spinazie en asperges zijn afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied; artisjokken en broodwortels uit Afrika; komkommers, aubergines, uien en waterkers uit het zuiden van Azië.
Groenten zijn over het algemeen rijk aan vitaminen en mineralen, die we nodig hebben voor ons lichaam. Vooral rauw gegeten zijn groenten daarom erg gezond.