Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

KLEVERSKERKE

betekenis & definitie

(Clauwaertskercke, Cleewerskerke). Kerkdorpje binnen de gemeente → Arnemuiden.

Wapen:

Het wapen van de ambachtsheerlijkheid is afgebeeld op de wapenkaart van Smallegange (1696) en werd bevestigd op 10 november 1819. De adelaarsklauw is een sprekend embleem, afgeleid van de naam Clauwaertskercke.

Monumenten:

Het middeleeuwse kerkje van Kleverskerke (N.H.) werd in 1861 afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw (1862). Vlak ten noordoosten van het dorp ligt nog een vluchtberg (→ werf).

Geschiedenis:

Clauwaertskercke was in 1251 al een parochie; de kerk was een dochter van de Noordmonster te Middelburg en gewijd aan St. Georgius. In de 14e eeuw werd de parochie → Nieuwerkerke afgescheiden van Kleverskerke met een kerk, die gewijd was aan St.-Jan. Deze is de hoofdkerk van Arnemuiden geworden, maar in 1545 als parochiekerk door de voormalige St.-Martinuskapel vervangen. De kerk van St.-Jan verdween na de Reformatie. Kleverskerke kreeg eerst in 1671 een eigen predikant, F.

Ross; voordien was de Hervormde Gemeente gecombineerd geweest met die van Arnemuiden. In 1857 werd de gemeente Kleverskerke bij Arnemuiden gevoegd. Na de aanleg van het kanaal door Walcheren raakte Kleverskerke enigszins geïsoleerd, doch de huidige recreatie rond het Veerse Meer doet de belangstelling voor het plaatsje weer opleven.

De kerk van Kleverskerke die in 1861 werd afgebroken.

LITERATUUR

Bulletin Kon. Ned. Oudheidkundige Bond \ 6 (\ 963, 12), 235-236. Walraven en Polderdijk, De kuststreek van het zuidoostelijke deel van Walcheren. Grijpink, Register op de parochieën. Kok, Kerkpatrocinia. Wilderom, Tussen afsluitdammen III.