1. Polder in de gemeente → Arnemuiden; opgenomen in het → Waterschap Walcheren (opgericht 1965); oppervlakte ca. 8 ha.
De afwatering geschiedt via het gemaal Kleverskerke (→ Walcheren, Polder). De polder kwam in 1891 tot stand door afdamming van het Arnemuidense Gat aan de noordoostzijde. Aan de zuidwestzijde van de polder bevond zich reeds sinds 1872 een dam. Het bedijkingsoctrooi was verleend aan mr. J.P.R. Tak van Poortvliet.
De Elisabethpolder was de laatste bedijking in het Arne-Welzingegebied. Hij inundeerde bij de vloed van 1 februari 1953 (watervrij 4 maart 1953). Vormt thans één geheel met de → Wilhelminapolder.LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen III.
2. Polder in de gemeente → Oostburg, gelegen aan het Vaarwater langs Hoofdplaat in de Westerschelde; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlakte ca. 85 ha, hoogteligging ca. 1,3 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nummer Een (→ Hoofdplaatpolder). In het westen van de polder ligt de oostelijke bebouwing van Breskens. De polder werd in 1639 bedijkt over een oppervlakte van ca. 800 gemeten. Hij strekte zich uit vóór Baarzande, de gehele Oud-Breskenspolder en een deel van de Jong-Breskenspolder. De polder overstroomde in 1682, werd hetzelfde jaar weer drooggelegd en liep in 1697 opnieuw in. Het oostelijke deel, de huidige polder, werd in 1699 herdijkt. De Elisabethpolder was opgenomen in het waterschap Groot- en KleinBaarzande (→ Klein-Baarzandepolder) en viel binnen de voormalige gemeenten Breskens en Groede. Bij de vloed van 1 februari 1953 overstroomde hij (dras), alsmede een deel van Breskens; op 3 februari 1953 was het betreffende gebied weer watervrij.
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Roos, Woordenboek. De Hullu, Toevoegsels op Roos. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.
3. Polder in de gemeente → Terneuzen; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); opp. ca. 242 ha, hoogteligging 1,5 tot 2,2 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdwateringsgebied Nol Zeven (→ Hoofdplaatpolder). Deze ten oosten van Biervliet gelegen en in het noordoosten aan de Westerschelde rakende polder werd in 1866 bedijkt door o.a. Jacobus Thomaes op de domaniale schorren in de Braakman, vóór de → Beukels- en → Paulinapolder. Hij is genoemd naar Thomaes’ echtgenote Elisabeth van Remoortel. Door deze bedijking werd de haven van Biervliet van het buitenwater afgesloten; deze haven werd de → Kompolder. De vervangende loswal aan de Elisabethpolder heeft enige decennia dienst gedaan, voornamelijk in de zomer voor het vervoer van landbouwprodukten.
Het gemaal Elisabethpolder (bemalingsgebied 3294 ha, gesticht 1925), werd opgeheven in 1973. De Elisabethpolder heeft behoord tot de v.m. gemeente Biervliet.
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Roos, Woordenboek. De Hullu, Toevoegsels op Roos.