Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

WADDENZEEVISSERIJ

betekenis & definitie

Ca. 1935 werd op de Waddenzee nog veel haring, ansjovis enz. gevangen; na W.O. ii veranderde dit. Wanneer wij afzien van de mossels,) een geheel apart bedrijf (zie Mossel) dan domineren nu de garnalen met 83 pct. van de opbrengst der W. (1954), vooral in Harlingen.

Van een omzet van ƒ1 miljoen bestaat daar 97 pct. uit garnalen. Hiermede hadden de 25 Harlinger garnalenvissers tweederde van de garnalenaanvoer uit de Waddenzee.

Afgezien van o.a. Den Helder, Texel, Wieringen, Zoutkamp leveren Makkum (ansjovis) en Moddergat (garnalen) de Waddenzeevissers.

Die van Moddergat gebruiken voor hun acht vaartuigen vooral de haven bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Vissers uit Oostmahorn (zeven vaartuigen) vissen garnalen op de Lauwerszee.

De visserij langs de hele Waddenzeedijk met open vaartuigen is van weinig betekenis.De garnalen worden gevangen met de garnalenkor, een sleepnet; ansjovis met ansjoviskommen (staand want) en met de ansjoviskuil (sleepnetspanvisserij); sardien en bliek met raamkuilen (aan het schip verankerd) en met de wonderkuil (spanvisserij); aal en paling met fuiken; het glasaaltje wordt tijdens de intrekperiode in de kleine sluizen op Kornwerderzand met zeer fijnmazige kuilen gevangen, zie Vistuig.