Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Vitamine E

betekenis & definitie

Vitamine E is het anti-steriliteitsvitamine. Bij gebrek aan vitamine E vindt er bij de rat geen normale voortplanting plaats. Bij den mensch is vitamine E in verband gebracht met het optreden van miskramen. Bij de mannelijke rat treedt ten gevolge van gebrek aan vitamine E degeneratie van het testikelweefsel op, terwijl bij het wijfje de drachtigheid eindigt in een afsterven van de vrucht, waarbij de doode vrucht daarna snel geresorbeerd wordt.

De beste bron voor vitamine E is tarwekiemolie. Daarnaast komt in bladgroenten, melk, vleesch, katoenzaadolie, eieren en grondnoten vitamine E voor. Het vitamine E is zeer resistent tegen hooge temperaturen en tegen licht. Ten gevolge van de aanwezigheid van ransige vetten gaat het snel in werkzaamheid achteruit. Omtrent de behoefte is nog onvoldoende bekend.