Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Vijg

betekenis & definitie

Vijg is de vrucht van Ficus Carica. Zoowel versch als gedroogd komt de vijg hier te lande in den handel. Het drogen geschiedt in enkele dagen in de zon, waarbij de vruchtensuiker soms uitkristalliseert. Dit uitkristalliseeren wordt wel nagebootst door de gedroogde vruchten met meel, en wel speciaal met kastanjemeel, te bestrooien. De beste soorten komen uit Smyrna; de Dalmatische en Italiaansche soorten zijn minder van kwaliteit. De slechte soorten en exemplaren worden ter plaatse tot vijgenkaas verwerkt en door roosten en malen tot vijgenkoffie.

Samenstelling van de gedroogde vijg is: eiwit 3,6%; vet 1,3%; koolhydraten 53-59%; ruwvezel 18,5%; organische zuren 1%; aschbestanddeelen 2,4%; vocht 17%. De koolhydraten bestaan geheel uit invertsuiker. De organische zuren bestaan uit citroenzuur, appelzuur, oxaalzuur en soms uit een belangrijke hoeveelheid azijnzuur. De aschbestanddeelen bestaan voor het grootste deel uit kalium en calcium, resp. tooo en 280 mg per 100 g. Het ijzergehalte bedraagt 4,2 mg per 100 g.

De samenstelling van de versche vrucht is: eiwit 1,3%; vet 0,3%; koolhydraten 11,6%; ruwvezel 1,2%; aschbestanddeelen 0,5%; water 80%; verbrandingswaarde 800 calorieën per kg.