Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Kropsla

betekenis & definitie

Kropsla (Lactuca sativa) is een onzer meest bekende groentesoorten. Meest wordt ze rauw genuttigd maar ook gestoofd vormt het uitstekend gerecht.

Samenstelling: eiwit 0,7%; vet 0,5%; koolhydraten 2,1%; water 95%; verbrandingswaarde 160 calorieën per kg.

Het is dus een zeer waterrijk voedingsmiddel. Het nuttigen van rauwe sla heeft het voordeel dat het dan nog een belangrijke hoeveelheid vitamine C bevat, hetgeen met gestoofde sla niet het geval is. Per kg sla mogen we rekenen op 100-200 mg vitamine C, ten minste wanneer de sla versch opgediend wordt en dus niet geheel verflenst is.

De voedingswaarde van sla-gerechten hangt verder geheel af van de wijze waarop ze wordt toebereid; dus van de hoeveelheden ei, olie, suiker en mayonnaise e. d., welke worden toegevoegd.